Norberg - låt dig överraskas

Landshövdingen invigde det nya vattenhjulet

I helgen invigdes det nya vattenhjulet vid Nya Lapphyttan. Västmanlands landshövding var på plats för att klippa bandet!

Västmanlands landshövding besökte under lördagen Nya Lapphyttan. Hon fick där tillfälle att ta del av de experiment som pågår med färskning- vidareförädling av tackjärn. För första gången provar nu järnmakarna i Föreningen Järnet på Lapphyttan att vidareförädla tackjärn som producerats på Nya Lapphyttan under försöken 2012 och 2015.

Landshövdingen fick vid invigningen hjälp av Tigisti, som feriearbetar på Nya Lapphyttan i sommar. Samtidigt som landshövdingen klippte det blågula bandet öppnade Tigisti för vattnet och hjulet började snurra. Ett sextiotal besökare hade trotsat regnskurarna för att delta i invigningen. Landshövdingen berömde i sitt tal det stora ideella engagemanget hos föreningen järnet på Lapphyttan och inom Ekomuseum Bergslagen.

Elias Berg, som konstruerat och byggt vattenhjulet som ett forskningsarbete berätta om hjulet och dess över tusen träbeståndsdelar.

Ulf Öhman
T.f. områdeschef, kultur och fritid
0223-290 33