Norberg - låt dig överraskas

Biltvättarhelgen 22-23 april 2017

I Sverige görs ungefär 30 miljoner biltvättar per år. Det blir mycket utsläpp av kemikalier som rinner ut i dagvattnet. Det vill Svenskt Vatten ändra på och uppmärksammar detta med en biltvättarhelg.

Biltvättarhelgen startades 2014 på initiativ av Svenskt Vatten. Syftet är att uppmärksamma att biltvätt hemma på gatan gör så att svårnedbrytbara ämnen rinner ned i dagvattnet och ut till våra vattendrag, sjöar och hav. Genom att tvätta din bil i en biltvätt och välja miljömärkta bilvårdsprodukter kan du göra en insats för miljön.

Tvätta miljövänligt - tips från Svenskt Vatten

  • Välj biltvätten istället, antingen en automattvätt eller gör-det-själv-hall. Där separeras vattnet från olja och giftpartiklar. Smutsvattnet leds sedan till vattenreningsverken där det renas innan det släpps tillbaka ut i naturen igen.
  • Använd miljömärkta produkter om du tvättar i en gör-det-själv-hall.
  • Om du inte har tillgång till en biltvätt där du tankar eller gör andra ärenden så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Då fastnar skadliga ämnen i det övre jordlagret och föroreningarna kan ofta bindas eller brytas ned.

Läs mer om biltvättarhelgen på Svenskt Vattens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster