Norberg - låt dig överraskas

Två maträtter i skolan från och med i höst

Från och med höstterminen 2017 kommer det att erbjudas två olika maträtter i skolrestaurangerna till alla elever. Förhoppningen är att eleverna ska hitta ett matalternativ som passar, få möjligheten att prova nya maträtter och att både elever och lärare ska bli nöjda med skolmaten.

Eleverna ska ha möjlighet att prova nya maträtter och välja mer klimatsmarta alternativ samt kunna välja ett matalternativ som de tycker smakar bra. Behovet av specialkost förväntas minska när utbudet av måltider ökar.

- Vi hoppas nu på fler och mer nöjda gäster i våra skolrestauranger. Vi hoppas att både elever och pedagoger ska prova de nya rätterna och hjälpa oss med någon form av utvärdering av detta. Matsedeln bör ju vara levande och utvärderas och revideras inför varje termin, säger Karin Ahlin Andersson, kostchef i Norbergs kommun.

Livsmedelverkets rekommendationer är att skolrestaurangerna med fördel ska erbjuda olika maträtter och gärna vegetariska alternativ. Skolan ska sträva efter att hålla nere köttkonsumtionen och främja intaget av grönsaker, baljväxter, frukt och spannmål och att välja livsmedel som har så liten miljöpåverkan som möjligt.

Att eleverna äter bra och orkar hela sin skoldag är en förutsättning för att de ska kunna ta in information och utföra sina arbetsuppgifter på ett bra sätt.

Frågor?

Kontakta Karin Ahlin Andersson, kostchef, på telefon 0223-290 22.

Mer information

Läs mer om Livsmedelverkets råd, Bra mat i skolanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster