Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
För att elever ska kunna lära och prestera i skolan är det viktigt att de trivs och mår bra. En god elevhälsa bidrar därför till lärandet.
Elevhälsans medicinska insats (EMI), tidigare kallad skolhälsovården, finns på både Källskolan och Centralskolan. Här arbetar skolsköterskor, tillsammans med en gemensam skolläkare, för att ge eleverna rätt till en god fysisk, psykisk och social hälsa i skolan. Elevhälsans medicinska insats bidrar med den medicinska kompetensen och omvårdnadskompetensen i elevhälsoteamen. I elevhälsan ingår även rektor, specialpedagog/speciallärare, skolpsykolog samt kurator. Elevhälsan har sambandet mellan lärande och hälsa i fokus. Arbetet ska verka förebyggande och hälsofrämjande – men ska även stödja elevernas utveckling mot målen. Rektor har ett övergripande ledningsansvar för elevhälsans arbete.
EMI är en egen verksamhetsgren inom skolan och sträng sekretess gäller gentemot övrig skolpersonal. Uppgifter om en enskild elev får dock lämnas från elevhälsans medicinska insatser till rektorn, någon annan inom elevhälsan eller en särskild elevstödjande verksamhet inom samma kommunala nämnd, om det krävs för att eleven ska få nödvändigt stöd (OSL 25:13 a).
Alla elever erbjuds flera hälsobesök hos skolsköterskan under skoltiden. Vid hälsobesöken följs elevens hälsa, tillväxt och utveckling upp. En viktig del i besöket är hälsosamtalet där hälsofrågor tas upp som är viktiga för eleven själv. Tillsammans pratar vi exempelvis om kost, sömn, motion, trivsel, trygghet, relationer, tobak, narkotika, alkohol, sexualitet och könsidentitet. Enklare sjukvård, i första hand skolrelaterat, erbjuds alla elever i mån av tid.
Eftersom elevhälsans medicinska insatser främst är förebyggande hänvisar vi till vårdcentralen i Norberg eller 1177 för övrig sjukvård. Skolläkarens mottagning bokas genom skolsköterskan.
För att kunna fylla i digitala utskick via EMI webbportal är det viktigt att rätt mejladress till föräldrar/vårdnadshavare är inlagda i Quiculum, att ni har bank-id för legitimering samt att ni kontrollerar er e-post så att mejlutskick från Norbergs kommun inte hamnat i skräpposten. Vid svårigheter att fylla i digitala formulär var vänliga kontakta oss för att få blanketter hemskickade brevledes – dessa skickas inte hem per automatik om ni inte meddelat oss detta. Inför varje utskick av enkäter kommer ni meddelas om detta via nyhetsbrev.
Vill du veta mer om vaccinationsprogrammet för barn? Klicka här.
Nedanstående länk till webbplats är för dig som vill veta vart man kan vända sig när ett barn eller en ungdom behöver hjälp. Här kan du dels hitta information om olika typer av problem eller svårigheter som man kan ha som barn och ungdom, och dels uppgifter om vilka verksamheter i kommunen och regionen som har i uppgift att ge stöd till barn, ungdomar och deras familjer och hur du kan komma i kontakt med de verksamheterna.
Om du undrar över något eller är missnöjd med vård, bemötande eller det omhändertagande du fått, så tala i första hand med den personal som har det direkta ansvaret för din vård eller med skolans rektor. Du kan också vända dig till Patientnämnden för att diskutera dina rättigheter och föra fram synpunkter.
Källskolan
Skolsköterska
Madelene Fahlstad
Telefon: 0223-291 86
E-post: madelene.fahlstad@edu.norberg.se
Kurator
Kärsti Heed Rundgren
Telefon: 0223-290 19
E-post:karsti.heed.rundgren@edu.norberg.se
Centralskolan
Skolsköterska
Lilia Waléus
Telefon: 0223-291 87
E-post: lilia.waleus@edu.norberg.se
Kurator årskurs 4
Kärsti Heed Rundgren
Telefon: 0223-290 19
E-post:karsti.heed.rundgren@edu.norberg.se
Kurator årskurs 5-9
Karin Achrén
Telefon: 0223-291 84
SMS: 070-545 73 45
E-post: karin.achren@edu.norberg.se