Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Skollagen föreskriver att alla elever ska erbjudas näringsriktiga måltider i grundskolan som följer Livsmedelsverkets rekommendationer.
I Skolverkets allmänna råd för förskolan står det även att förskolan ska servera varierade och näringsriktiga måltider jämnt fördelade över dagen.
Barn med allergi, celiaki (glutenintolerans) eller annan överkänslighet har rätt till mat som de kan äta utan att riskera att bli sjuka. Laglig rätt till specialkost har man också om önskemålet har samband med någon av de sju diskrimineringsgrunderna.
Alla önskemål om specialkost ska anmälas på avsedd blankett och lämnas in vid starten på varje läsår.
Vid ansökan om specialkost av medicinska skäl (t ex allergi, celiaki eller annan födoämnesöverkänslighet) ska läkarintyg från behandlande läkare bifogas. Om diagnosen är födoämnesöverkänslighet med akut reaktion, funktionsnedsättande födoämneskänslighet eller multiallergi ska en egenvårdsplan från behandlande läkare finnas.
Vissa barn har behov av specialkost av medicinska skäl utöver allergi eller födoämnesöverkänslighet (t ex neuropsykiatrisk problematik) för att de ska få tillräckligt med energi. För detta krävs en dialog mellan vårdnadshavare och barnhälsovården/medicinska elevhälsan samt kontakt med behandlande läkare/dietist.
Intyg från behandlande läkare eller intyg från barnhälsovården/medicinska elevhälsan ska bifogas ansökan om specialkost. När den befintliga matsedeln inte är tillräcklig sker kompletteringar, vid behov kan i sista hand en helt individanpassad måltid erbjudas.
En handlingsplan ska upprättas och uppföljning med vårdnadshavare och barnhälsovården/medicinska elevhälsan i samråd med elevhälsoteamet och kostansvarig bör ske en gång per termin.