Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Här har vi samlat all information vi gått ut med samt viktiga länkar om coronaviruset. Norbergs kommun följer de instruktioner och riktlinjer som regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten ger.
Folkhälsomyndigheten skärper rekommendationerna kring smitta i hemmen. Om en person har bekräftad covid-19 ska alla som bor i samma hushåll stanna hemma i sju dagar oavsett om de har symtom eller inte. Det gäller både vaccinerade och ovaccinerade personer.
Om du eller någon i din närhet blir sjuk, Krisinformation.se
Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor.
Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19.
Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:
Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.
Nu hjälps vi åt att minska smittspridningen genom att följa Norbergs kommuns rutin för besök vid våra äldreboenden.
Vi ser att smittspridningen ökar i hela Västmanland, samtidigt meddelar smittskyddsenheten att flera smittspårningar pågår på äldreboenden runt om i länet.
Medarbetarna i Norberg jobbar efter basala hygienrutiner och förstärkt skyddsutrustning för att hålla smitta borta från verksamheterna, men det är fortsatt viktigt att alla hjälps åt för att undvika smittspridning, även du som besökare.
De rutiner som gäller i Norbergs kommun är följande;
Ny rutin för besök på särskilt boende, gäller från och med 210601
För att minimera risken för smitta COVID-19 anordnas planerade besök i det egna hemmet genom tidsbokning. Detta för att personal ska kunna möta upp och tillhandahålla skyddsutrustning.
Önskvärt är att besöken genomför efter lunch.
Var vänlig att respektera att undvika allmänna utrymmen på avdelningarna.
För att man ska kunna hålla avstånd till varandra ber vi vänligen att begränsa antalet besökande till max 2 personer vid varje besökstillfälle. Vid utomhusvistelse finns möjlighet att vara fler besökare.
För att boka in besök kontakta respektive avdelning:
Lärkan 0223-29238
Gläntan 0223-29242
Boberg 0223-29233
Höjden 0223-29246
Granbacken A 0223-29292
Granbacken B 0223-29262
För besök på korttids gäller annan besöksrutin, var vänligt kontakta korttidsavdelningen för mer information.
Viktig information angående förlängd partiell stängning av Källskolan från och med 2021-05-04 med anledning av pandemin Covid-19
Från och med imorgon den 4 maj kommer skolan att öppna för alla elever som går i åk 3. Elever i förskoleklass samt åk 1 och 2 får fortsatt vara hemma. Från och med torsdag den 6 maj är verksamheten öppen igen för alla elever.
Vi har fortsatt ett ansträngt läge med hög frånvaro bland personal med anledning av pandemin och skolan har varit helt stängt fram till och med måndag den 3 maj.
Från och med imorgon den 4 maj kommer skolan att öppna för alla elever som går i åk 3. Elever i förskoleklass samt åk 1 och 2 får fortsatt vara hemma. Från och med torsdag den 6 maj är verksamheten öppen igen för alla elever.
Från och med imorgon har alla vårdnadshavare som arbetar eller studerar möjlighet att lämna sina barn på fritids. Anmälan om behov görs som tidigare genom e-tjänsten.
Anmäla behov av omsorg via Norbergs kommuns E-tjänst barnomsorg Covid, länk finns på Norbergs kommuns hemsida.
De elever som är hemma under stängningen har möjlighet att hämta matlåda från Källskolans kök. Kontakta köket på telefon 0223-292 04
Det här är ett extraordinärt beslut, vi är alla medvetna om pandemisituationen och att beslut kan komma snabbt. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt och försöker att göra det bästa för eleverna, vårdnadshavare och samhället. Norbergs kommun kommer i alla beslut beakta barnets bästa.
För att skolan ska kunna organisera omsorgen för de barn som omfattas av omsorg under stängningen behöver vi ha era uppgifter så snart som möjligt.
Om du frågor kontakta biträdande rektor Helena Steinholtz 0223-29 261 eller helena.steinholtz@norberg.se
Viktig information angående stängning av Källskolan från och med 2021-04-27 med anledning av Covid-19
Det är just nu ett ansträngt läge med hög frånvaro bland personal med anledning av pandemin. Därmed kommer ingen undervisning bedrivas på Källskolan fram till och med måndag den 3 maj.
När en kommun fattar ett beslut om stängning av skola skall kommunen erbjuda omsorg för barn och elever till vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet samt barn i behov av särskilt stöd enligt förordningen (2020:115).
Vi ber därför vårdnadshavare med samhällsviktig verksamhet skyndsamt anmäla behov av omsorg via Norbergs kommuns E-tjänst barnomsorg Covid, länk finns via Infomentor och här:
http://eservice.norberg.se/nor-barnomsorg-covid
Här bifogas länk till information om samhällsviktig verksamhet.
https://www.msb.se/siteassets/dokument/regler/forfattningar/msbfs-2020-3-foreskrift.pdf
Du som arbetar i samhällsviktig verksamhet ska ansöka om plats inom fritidsomsorg via E-tjänst i Norbergs kommun, se länk på kommunens hemsida och på Infomentor.
Vårdnadshavare till barn/elever i behov av särskilt stöd uppmanas att kontakta rektor Victoria Åkerlund.
Vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet behöver tänka igenom barnets behov av omsorg vid en stängning:
Det gäller alla som har den typen av arbete och är i behov av omsorg för barn/elev som går på Källskolan. Nu under pandemin gäller denna ansökan även vårdnadshavare som redan har en fritidsplats.
Övriga vårdnadshavare som har barn hemma på grund av att skolan är stängd kan ansöka om vab via Försäkringskassan, se info nedan
https://www.forsakringskassan.se/privatpers/coronaviruset-det-har-galler
De barn/elever som är hemma under stängningen har möjlighet att hämta matlåda från Källskolans kök.
Kontakta köket i morgon tisdag den 27 april innan klockan 12.00 på telefon 0223-292 04 eller maila agneta.bryckfors@edu.norberg.se
Det här är ett extraordinärt beslut, vi är alla medvetna om pandemisituationen och att beslut kan komma snabbt. Det är därför viktigt att vi alla hjälps åt och försöker att göra det bästa för barnen/eleverna, vårdnadshavare och samhället. Norbergs kommun kommer i alla beslut beakta barnets bästa.
För att skolan ska kunna organisera omsorgen för de barn/elever som omfattas av omsorg under stängningen behöver vi ha era uppgifter så snart som möjligt.
Om du frågor kontakta biträdande rektor Helena Steinholtz 0223-29 261 eller Helena.Steinholtz@edu.norberg.se
På grund av ökad smittspridning förlängs de regionala rekommendationerna om covid-19 till 16 maj.
De rekommendationer som nu förlängs till 16 maj är:
Begränsa antalet nya nära kontakter
Begränsa antalet nya nära kontakter genom att du endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din egen mindre krets, ska du undvika att vara nära andra. Umgänge sker helst utomhus, men håll avstånd även där.
Undvik platser där det finns risk för trängsel
Undvik att åka kollektivtrafik eller besöka köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
Resor
Avstå från icke nödvändiga resor både inom och utanför regionen. Res så smittsäkert som möjligt om du måste resa.
Munskydd
Använd alltid engångsmunskydd när du som är född 2004 och tidigare reser med kollektivtrafik oberoende av vilken dag och tid på dygnet du reser.
Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Vi rekommenderar därför munskydd i till exempel affärer. Rekommendationen gäller inte förskola eller klassrumssituation i grund- och gymnasieskola. I skolan rekommenderas munskydd bara i de specifika situationer då du som vuxen under längre tid inte kan hålla avstånd.
Observera att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd! Att bära munskydd är ett komplement i situationer där det inte är möjligt att hålla avstånd.
Arbetsgivare
Fortsätt arbeta hemifrån så ofta det är möjligt. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, ska du undvika trängsel, hålla avstånd och försöka träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Vid luftvägssymtom, även lindriga, ska du stanna hemma och lämna prov för covid-19.
Det är viktigt att arbetsgivare ger möjlighet för dem som vistas på arbetsplatsen att hålla 1,5–2 meters avstånd till varandra både under arbete och under raster. Arbetsgivaren ansvarar för att en kontinuerlig uppföljning sker. På skolor gäller detta alla vuxna som vistas i skolans lokaler.
Beslut om att stänga idrottshallarna förlängs till och med den 5 maj 2021 med möjlighet att vid behov anpassa belsutet efter rådande läge.
Beslut om att stänga idrottshallar förlängs till den 21 april.
Beslut om tillfällig stängning av idrottshallar
Sedan v 9 har smittspridningen bland kommunerna i länet stadigt ökat, samtliga idrottsanläggningar i Norberg stängs nu i hopp om att hejda ökningen under påsken.
Efter dialog med bland annat kommunens krisledningsgrupp beslutades idag att samtliga idrottsanläggningar i Norberg hålls stängda till och med måndagen 12 april då nytt beslut tas.
Rutin för besök vid äldreboenden i Norbergs kommun
Folkhälsomyndigheten har öppnat upp för vissa lättnader för de äldsta, vi vädjar ändå, med stöd av smittskydd region Västmanland, till anhöriga att fortsätta följa våra besöksrutiner då smittan i Västmanland nu ökar igen och särskilda restriktioner infördes förra veckan.
Läs mer om region Västmanlands nya restriktioner här;
De rutiner som gäller i Norbergs kommun är följande;
För att minimera risken för smitta COVID-19 anordnas planerade besök genom tidsbokning. Besöken förbokas och är 1 timme, de anordnas vid lokal bubblan Björkängen, samt mötes lokal Granbacken. Besökstillfällena är 3 på förmiddag samt 3 på eftermiddag och antalet besökande hålls begränsat vid varje besökstillfälle.
För att boka en besökstid till Björkängen, kontakta Ann-Marie Åsberg Tf. 0223-29132. Bokningen är öppen vardagar kl. 08:30-12:00.
Vid besök på Granbacken, kontakta omvårdnadspersonalen för att boka tid.
Granbacken A Tf. 0223-29292
Granbacken B Tf. 0223-29262
Vid besök korttidsavdelning Öjersbo, kontakta omvårdnadspersonalen för info. Tf. 0223-29286.
Vård- och omsorgsavdelningen fortsätter att följa basala hygienrutiner och använder skyddsutrustning. Vi kommer även att fortsätta ta covid-19-prov fortlöpande samt smittspåra vid behov.
Nytt ställningstagande kring rutiner för besök tas om 14 dagar, håll i och håll ut!
Skärpta restriktioner i Västmanland
För att minska spridningen av covid-19 beslutade idag länets smittskyddsläkare tillsammans med Folkhälsomyndigheten om skärpta restriktioner för Västmanlands län. Restriktionerna gäller från idag till och med 11 april.
Detta gäller nu för dig som bor eller vistas i Västmanland:
Begränsa antalet nya kontakter
Undvik platser där det finns risk för trängsel
Avstå från att resa
Använd CE-märkta munskydd
Läs mer om hur du använder munskydd
Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 gäller som tidigare.
Läs Region Västmanlands pressmeddelande i sin helhet här;
https://newsroom.notified.com/region-vastmanland/posts/pressreleases/region-vastmanland-infor-nya-restriktioner-fo
Var finns information kring vaccinationen för Covid-19
Onsdagen den 6 januari påbörjade Norbergs kom-mun vaccinering för Covid-19 på våra särskilda bo-enden. Vaccinering sker i samverkan med region Västmanland.
Vill du veta mer om hur vaccinationerna prioriteras i olika faser, finns samlad information på folkhälso-myndighetens hemsida. Www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap
För mer information kring bokningen av vaccination vänd er till www.1177.se/vastmanland
Från och med måndag öppnar idrottsanläggningarna för barn födda 2005 och senare
Norbergs kommun kommer, efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, att öppna upp idrottsanläggningar från och med måndag, den 1:a februari. Detta efter regeringens justerande undantag från och med den 21 januari om att barn födda 2005 eller senare kommer att tillåtas träna.
Öppnande gäller alltså denna ålderskategori. I första hand så rekommenderas utomhusträning om det är möjligt. Enskilda tävlingar kommer fortsättningsvis inte att tillåtas.
Föreningar som utövar idrott och aktiviteter i kommunens lokaler har ansvaret att verksamhet kan bedrivas på ett smittskyddssäkert sätt. Fortsättningsvis uppmanas alla att hålla avstånd och byta om hemma. Omklädningsrum kommer att hållas stängda. En checklista över krav på verksamheten samt maxantal finns uppsatt i lokalerna.
För personer födda 2004 och tidigare uppmanas att röra på sig men ska i möjligaste mån undvika organiserad verksamhet och i grupp. Smittskyddsläget är fortsatt allvarligt och viktigt att se till syftet och beslutet kan snabbt ändras beroende på rådande situation. Norbergs kommun sänder fortlöpande ut information till föreningslivet om gällande regler och rekommendationer. Vi uppmanar också att höra av er vid frågor. Tillsammans kan vi uppnå långsiktighet i beslut om vi alla hjälps åt och tar ansvar. Vi måste alla hjälpas åt att minska smittan och värna om vården.
För mer information och bokning:
Tobias Back, 0223-290 10
Katarina Hobro, 0223-291 27
Carina Sörhammar, 0223-291 97
Distansundervisning åk 7-9
Förra veckans beslut om distansstudier justeras till så kallad partiell distansundervisning.
Centralskolan har sedan beslut förra veckan haft total distansundervisning för alla men från och med måndag den 25 januari justeras detta till partiell distansundervisning för att sedan under fredagen den 29 januari bli distansundervisning för alla igen.
Vårdnadshavanre har fått skriftlig information kring beslutet och får fortsatt information om undervisningen via Infomentor. Löpande möten hålls med länets skolchefer och smittskyddsläkaren.
Vi hoppas att den gynnsamma utvecklingen av minskande antal fall håller i sig och att vi snart kan gå tillbaka till ordinarie undervisning.
Ytterligare anpassning av biblioteksverksamheten med utgångspunkt i den nya tillfälliga pandemilagen
Den 10 december infördes en ny tillfällig pandemilag i Sverige, Lag (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19.
Lagen innebär att det kan införas begränsningar som påverkar allmänhetens tillgång till verksamheter som enligt lag ska vara tillgängliga för alla. Ansvarig för verksamhet i t.ex. bibliotek ska vidta lämpliga åtgärder för att förhindra smittspridning. Verksamheten ska så långt som möjligt bedrivas på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra.
Vidare har det idag 2021-01-18 fattats beslut om att Norbergs kommunbibliotek öppnar för besök från och med 2021-01-19, med begränsning om maximalt 10 besökare i lokalen samtidigt.
För ytterligare information kring öppettider och vad som gäller vid besök på biblioteket, se
https://www.norberg.se/sidor/uppleva--gora/bibliotek.html
Beslutet prövas kontinuerligt och kan komma att förlängas.
Distansundervisning för högstadiet
I dialog med Västmanlands smittskyddsläkare har Norbergs kommun beslutat att gå över till distansundervisning.
Jan Smedjegård, Smittskyddsläkare i Västmanland skriver i ett pressutskick;
Under förra veckan, vecka 1 2021, ökade det totala antalet fall av covid-19 i Västmanland jämfört med veckan dessförinnan. I sju av länets tio kommuner sågs också en motsvarande ökning av fallen. Smittskyddsläkaren rekommenderar högstadieskolorna i dessa kommuner att införa partiell distansundervisning eller som ett alternativ kunna utnyttja fler lokaler till undervisning för att på så sätt motverka trängsel.
Rekommendationen gäller tills vidare. Fortlöpande dialogmöten varje vecka planeras med högstadieskolornas chefer då möjlighet till omprövning av rekommendationerna kan komma att ske.
Från och med förra veckan ges högstadieskolor möjlighet att bedriva hela eller delar av sin undervisning på distans. Huvudmannen i kommunen har rätt att ta det beslutet. För att vi ska kunna ta rätt beslut har vi möten med smittskyddsläkaren på regionen där vi får aktuell data på smittspridningen och även rekommendationer, på dagens möte informerades det om att smittspridningen har ökar markant och Norberg fick rekommendationen att snarast gå över till distansundervisning.
Från och med i morgon, torsdag den 14 januari och under hela vecka 3 kommer all undervisning för åk 7–9 att ske på distans. Onsdagen den 20 januari sker ett nytt möte med smittskydd och det kan komma andra beslut efter det mötet.
Vaccinering för covid-19 påbörjad i Norberg idag onsdag.
Idag, onsdag 6 januari påbörjade Norbergs kommun vaccinering för covid-19 på särskilda boenden. Vaccinering sker i samverkan med Region Västmanland.
Kommunens sjuksköterskor börjar att vaccinera personer som ingår i fas 1 och fortsätter sedan med personer som ingår i fas 2 enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Mera information kommer att ges senare gällande hur långt vaccineringen har kommit och nästa steg i kommunens vaccinplanering.
2020-12-22
Ytterligare anpassning av verksamheten på grund av beslut om lokala allmänna råd från Folkhälsomyndigheten
Den 18 december gick Folkhälsomyndigheten och Regeringen ut med information kring ytterligare åtgärder för att bromsa smitta och skydda hälsa.
Efter samtal med kommunens krisledningsgrupp och i samråd med kommunchefen beslutas att tidigare beslut om åtgärder förlängs med följande tillägg:
Beslutet prövas kontinuerligt och gäller från och med den 23 december till den 24 januari 2021 och kan komma att förlängas.
2020-11-12 Konsekvenser av skärpta lokala restriktioner
För att begränsa smittspridningen av covid-19 genomförs ett antal åtgärder, under i första hand den tid som de lokala allmänna råden gäller, med möjlig förlängning. Denna lista kan komma att fyllas på allt eftersom beslut fattas.
Kulturskolan
- Verksamheten fortsätter utifrån de restriktioner och förhållningssätt som gäller.
- Alla fysiska konserter ställs in.
- Emblegruppernas storlek minskas.
Norbergs kommunbibliotek
- Biblioteket är öppet för lån och återlämning av lån.
- Biblioteket är inte längre en mötesplats. Sittplatser kommer att begränsas.
- Alla fysiska arrangemang ställs in.
Fritidsgården
- Fritidsgården UNKAN håller öppet i så stor utsträckning som möjligt.
- Max 8 personer i lokalen.
- Föranmälan att införas.
Idrottshallar och anläggningar
- Idrottshallarna stängs, förutom de tider de är bokade för träning för barn och ungdomar födda 2005 eller senare
Stöd och omvårdnad
- Kommunen avråder just nu bestämt från besök till särskilt boende för äldre och personer med demenssjukdom, samt till grupp- eller serviceboende.
- Om besök företas, ska det ske enligt fastställda rutiner https://www.norberg.se/nyhetsarkiv/nyheter/2020-10-16-uppdaterad-rutin-for-besok-pa-aldreboende.html
- Restaurangen på Björkängen hålls stängd för att undvika smittspridning fr.o.m. 16/11. Restaurangen på Resedan kommer att stänga under lördagar och söndagar fr.o.m. lördagen 21/11. Uppföljning med restaurangerna kommer att ske kontinuerligt. I Norbergs Kommun finns möjlighet att via biståndsbedömare ansöka om matlådedistribution.
Övrigt
- Kommunen ställer in alla evenemang som kommunen arrangerar, utom de som är digitala.
- Kommunen ser över digitala lösningar samt större lokaler för kommunens politiska möten och ledningsgruppsmöten.
- Norbergs kommun uppmanar all personal arbeta hemifrån om arbetet tillåter.
- Tjänsteresor undviks i största möjliga mån, vissa undantag kan finnas. En risk- och nödvändighetsbedömning ska göras av närmsta chef inför en sådan undantagsresa.
- Alla externa sammankomster som inte kan ombokas till digitala möten skjuts upp eller avbokas.
- Fysiska möten mellan arbetsgrupper/ verksamheter som inte träffar varandra i vardagen undviks.
- Norbergs kommun genomför inga fysiska företagsbesök under perioden men digitala möten kommer att hållas efter överenskommelse.
Norbergs kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och fortsätter att hålla våra skolor och förskolor öppna
2020-11-12 Nu gäller skärpta restriktioner i Västmanland
Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkare och länsstyrelsen Västmanlands län, idag den 12 november fattat beslut om skärpta restriktioner. Beslutet gäller omgående till och med den 10 december 2020, men kan förlängas.
Antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i Västmanland har ökat kraftigt, med bland annat en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. Därför krävs det extra åtgärder utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Detta gäller i Västmanland från och med idag 12 november.
Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek
Man bör inte vistas mer än nödvändigt i inomhusmiljöer med människor som man normalt inte träffar. Utomhusmiljöer omfattas inte av detta råd. Nödvändiga besök för att till exempel köpa livsmedel eller medicin, eller medicinskt motiverad träning i badhus eller gym, omfattas inte heller. Det är dock viktigt att göra sådana besök på tider då risken för trängsel är liten och att man undviker omklädningsrum vid eventuell träning.
Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför länet.
Resor inom eller mellan regioner/län kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Inte heller detta råd är tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats. Om man måste resa är det viktigt att det görs på ett så smittsäkert sätt som möjligt genom att man håller avstånd till andra och undviker nya kontakter.
Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte. Man bör avstå från evenemang som samlar många människor samtidigt, oavsett om det sker inomhus eller utomhus. Det handlar exempelvis om konserter, teatrar, biografer och andra föreställningar, religiösa evenemang och högtidsfiranden. Risken för smittspridning ökar i dessa situationer och det är även riskfyllt med resor till och från sådana evenemang.För barn och unga är idrott viktigt. Eftersom barn och ungas påverkan på smittspridningen är låg kan de fortsätta träna sin idrott. Det är dock viktigt att man undviker onödiga fysiska kontakter och att dela vattenflaskor och skydd. Det är också bra om medföljande vuxna endast hämtar och lämnar barnet vid träningen så att nya kontakter undviks.Matcher och tävlingar bör inte genomföras, varken för barn eller vuxna eftersom detta ofta innebär att man träffar nya människor och eftersom det kan vara svårt att avstå från att delta trots att man har symtom. Med matcher och tävlingar avses även cuper, serier och andra tävlingsarrangemang.
Yrkesmässig idrott, dvs. idrott som bedrivs som ett yrke, omfattas inte av detta råd.
Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med.
Rådet innebär en inskärpning av kravet på att hålla avstånd till andra människor än de man bor tillsammans med. Med fysisk kontakt menar vi de människor du träffar och som befinner sig på 1–1,5 meters avstånd, och där själva mötet (kontakten) varar mer än 15 minuter. Den typen av fysiska kontakter bör helt undvikas.Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra. Det kan handla om vissa idrottsaktiviteter t.ex. kontaktsporter som brottning, ishockey och basket; privata tillställningar, till exempel fester, bröllop, kalas, middagar och afterwork; hälso- och skönhetsvård som inte är medicinskt motiverat, t.ex. massage, fotvård, frisör eller skönhetsvård.Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de skärpta restriktionerna.
De lokala allmänna råden som riktar sig till verksamheter och arbetsgivare är exempel på åtgärder som kan underlätta för enskilda att hålla avstånd och undvika smittspridning. Vilken eller vilka av åtgärderna som kan användas avgörs av ansvarig chef.
Det här är några exempel på åtgärder:
Arbetsplatser pekas ut särskilt i de allmänna råden eftersom en stor del av de som får covid-19 har smittats på jobbet.
Arbetsgivarnas viktigaste åtgärd är att främja arbete hemifrån eller att möjliggöra flexibel arbetstid så att personalen kan undvika att resa med kollektivtrafiken under rusningstid, under den tid som de lokala allmänna råden gäller.
Särskilda regler gäller för skolor.
Läs mer på;
Information in english;
2020-11-06 Information om hur kommunens krisledningsgrupp och kommunledningskontor jobbar med att förebygga lokala utbrott utifrån ökad smittspridning.
Norbergs kommun återaktiverade sin krisledningsgrupp den 27 oktober 2020 med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset (covid-19). Krisledningen består av nyckelpersoner inom kommunen. Målet är att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt samtidigt som vi minimerar smittspridningsrisken.
Krisledningsgruppen har möten 1 gång i veckan, samt vid behov, för att få en samlad och uppdaterad lägesbild kring covid-19. En viktig del i arbetet för krisledningen är kunskapsinhämtning för lägesbilder och samordning. Norbergs kommun lämnar kontinuerligt lägesrapporter till Länsstyrelsen i Västmanlands län och jobbar med en lokal handlingsplan för Covid-19 samt avstämningar utifrån Prevent checklista.
Krisledningen deltar i digitala möten med länets samlade krisledning. Den samlade krisledningen i länet består av bland andra Region Västmanland, Länsstyrelsen i Västmanlands län, Polisen, Försvarsmakten, räddningstjänster, P4 Västmanland och länets alla kommuner. Vid behov är ytterligare representanter med i dessa möten.
Länsstyrelsen har under hösten 2020 tillsammans med kommunerna tagit fram förslag till ”handlingsplan- fortsatt arbete för att hantera Covid-19 i Västmanland hösten-vintern 2020-2021”. Med syfte att minska smittspridning, undvika lokala restriktioner samt förbättra lägesbildsarbetet.
I arbetet med att förhindra ökad smittspridning är det viktigt att samtlig personal tillämpar den uppdaterade rutinen för tjänsteresor, möten, sjukdom och testning publicerad på insidan. Genom att minimera fysiska möten och interaktioner, tillämpa restriktioner och rekommendationer kring resor, fysisk närvaro, utlandsvistelser och sjukdomssymptom kan vi hjälpas åt att bromsa smittspridningen.
2020-09-28 Från och med den 1 oktober är det möjligt att besöka sin anhörig på våra särskilda boenden i Norberg.
För att minimera risken för smitta COVID-19 kommer vi att anordna planerade besök genom tidsbokning. Besöken förbokas och kommer att vara 1 timme och anordnas vid lokal bubblan Björkängen, samt mötes lokal Granbacken. Besökstillfällen kommer att vara 3 på förmiddag samt 3 på eftermiddag och antalet besökande bör vara begränsat vid varje besökstillfälle.
För att boka en besökstid, kontakta Ann-Marie Åsberg tf. 0223-29132. Bokningen är öppen vardagar kl. 08:30-12:00. Besöken tas emot alla dagar mellan kl. 09:00-16:00.
Vid besök korttidsavdelning Öjersbo, kontakta omvårdnadspersonalen för info. Tf. 0223-29286.
Med respekt för de boende var god följ FHM rekommendationer avseende:
Uppdaterad information om besöksförbudet på våra äldreboenden
2020-07-22
Besöksförbud gäller fortfarande och vi arbetar med det i enlighet med de allmänna råd som Socialstyrelsen har utfärdat.
Enligt den förordning som beslutades 30/3 2020 (2020:163) så finns det ett tillfälligt förbud mot besök i särskilda boendeformer för äldre för att förhindra spridning av sjukdomen Covid -19. Detta förbud gäller fortfarande och vi arbetar med det i enlighet med de allmänna råd som Socialstyrelsen har utfärdat. Det finns undantag som gör att man kan besöka sina anhöriga men det är fortfarande endast i undantagsfall och med särskilt planerade åtgärder i samband med besöket. I varje enskilt fall så är det först och främst en fråga om det finns ett stort behov hos den boende av ett besök på grund av t.ex. stark oro eller ett allvarlig livshotande sjukdomstillstånd. Finns det behovet är det upp till verksamhetsansvarig att se över om det finns förutsättningar för att ett besök kan genomföras på ett säkert sätt. I det beslutet bör man väga in hur miljön ser ut, kan man genomföra besöket utomhus på ett säkert avstånd. Finns det personal som kan hjälpa/stödja under besöket så att det kan genomföras på ett bra och säkert sätt.
Socialstyrelsen har 2020 07 14 öppnat för möjligheten till besök om man kan påvisa att man har antikroppar mot Covid -19. En bedömning av om ett besök är möjligt behöver ta hänsyn till både den boendes behov av ett fysiskt möte och verksamhetens förmåga att genomföra det på ett säkert sätt, precis som tidigare. Då det än så länge är svårt att vara säker på vilka tester som är tillförlitliga så kommer vi i Norbergs kommun invänta folkhälsomyndighetens rekommendationer avseende säkra antikroppstest som kan vara en grund för ett undantag till besöksförbudet. Detta är för att vi ska skydda våra äldre så bra vi kan under denna pandemi
___________________________________________________________________________
Information om patientsekretess och smittspridning i kommunen
2020-04-30, klockan 09.45
Uppdaterad information om hur vi jobbar med patientsekretess, smittspridning, vård i våra boenden och skyddsutrustning.
Får kommunen veta om det finns smittade kommuninvånare?
Det är Region Västmanland som bekräftar antal smittade patienter i länet. Region Västmanland lämnar aldrig ut några personuppgifter om patienter eftersom det är föremål för patientsekretess. Region Västmanland informerar bara kommunen om det finns anledning att verksamheterna ska agera på ett särskilt sätt. Patientsekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Våra invånare ska alltid känna stort förtroende för personalen i vården och den kommunala omsorgen, därför är patientsekretessen viktig.
Kommer ni att informera om smittade individer i kommunen?
Den allmänna smittspridningen av coronaviruset är konstaterad i hela Sverige. Därför kommer vi inte att gå ut med någon information till allmänheten om bekräftade fall av covid-19 inom kommunens verksamheter, vare sig det gäller brukare eller personal. Vi vill på inget vis riskera att röja patientsekretessen. Endast den personal som vårdar eventuella smittade brukare på våra boenden kommer få ta del av den informationen.
Så jobbar vi för att minska smittspridningen
- Besöksförbud på äldreboenden sedan mars
- Hemarbete för de medarbetare som har möjlighet
- Digitala möten
- God handhygien och basala hygienrutiner i våra verksamheter
- Medarbetare stannar hemma vid sjukdom, även vid lindriga symptom
Så använder vi skyddsutrustning
Medarbetare som arbetar i nära omvårdnadsarbete är extra noga med hygienrutinerna. De använder skyddsutrustning enligt de rutiner som kommunen har tagit fram i samråd med Region Västmanland. Skyddsutrustningen används när en person är misstänkt smittad (har symptom) eller är konstaterat smittad av covid-19. Förstärkta rutiner är implementerade under vecka 18 om att använda visir vid brukarnära arbete minde än en meters avstånd. Dessa rutiner är både till för att minska smittspridningen till våra brukare men också för att skydda medarbetarna.
Så vårdar vi i våra boenden
Den som har fått ett positivt provsvar för covid-19 – och inte behöver sjukhusvård – kommer att isoleras i sin lägenhet, för att inte riskera att smitta övriga boende. I möjligaste mån separerar vi också personal som arbetar med smittade och personal som arbetar med övriga personer, så att de inte rör sig mellan grupperna. Ansvarig sjuksköterska tar kontakt med anhöriga vid provtagning och återkopplar resultatet. Om vi får ett bekräftat fall kommer vi kontakta övriga anhöriga för information.
Hemtjänstpersonal ska träffa så få personer som möjligt
Målet inom hemtjänsten är att våra invånare som behöver hemtjänst ska träffa så få personer som möjligt för att minska risken för smittspridning. Vi ska upprätthålla samma service till våra brukare som har hemtjänst men minimera antalet personer som kommer i kontakt med dessa.
___________________________________________________________________________
Viktig samhällsinformation
2020-04-17, klockan 13.25
Krisledningsgruppen har möten tre gånger i veckan, även röda dagar, för att få en samlad och uppdaterad lägesbild kring covid-19. Målbilden är att vi ska säkerställa det kommunala uppdraget, minska smittspridningen och ansvara för det geografiska områdesansvaret samt omvärldsbevaka. Vi vill att du som medborgare ska få uppdaterad och relevant information om läget i kommunen.
Smittspridning och skyddsmaterial. Vi planerar för att säkra bemanning vid eventuell ökad sjukfrånvaro bland medarbetarna. Alla verksamheter och medarbetare får information om vikten av att följa de grundläggande hygienrutinerna. Vad gäller skyddsmaterial arbetar vi tillsammans med länets samtliga kommuner, regionen och Länsstyrelsen för att få tag i godkänt skyddsmateriel för att täcka nuvarande samt kommande behov.
Besöksförbud på äldreboenden. Sedan mars månad råder besöksförbud på våra äldreboenden.
Näringslivet. Vi vill stötta det lokala näringslivet och våra företagare i dessa oroliga tider. Några åtgärder som vidtagits är bland annat att fakturor till kommunen skickas digitalt för snabbare hantering i våra system, inga kommunala avgifter för uteservering eller reglering av datum för säsong, inga tillsyner kommer att ske som inte är akuta och det finns möjlighet till mer tidsfrist vid tillståndsansökningar om man vill skjuta på kommande arbete.
Hemleverans av medicin och livsmedel. Är du riskgrupp och behöver hjälp med att handla medicin eller mat? Kontakta 0223-298 12 för beställning av mat och Apoteksgruppen 0223-201 20 för mediciner.
Digitala möten och hemarbete. Våra politiska sammanträden sker i första hand digitalt. Kommunstyrelsens sammanträde den 14 april genomfördes via videolänk med ordinarie ledamöter. Medarbetare som har möjlighet jobbar hemifrån efter dialog med närmaste chef.
Information. För att säkerställa relevant och uppdaterad information till medborgare och medarbetare deltar vi bland annat i regionala kommunikationskonferenser. Vi uppdaterar kontinuerligt vår hemsida och sociala medier. Intern information publiceras på intranätet.
Vi följer myndigheternas råd och rekommendationer. Tillsammans hjälps vi åt!
___________________________________________________________________________
Om provtagning, smittspridning samt skyddsmaterial för personal
2020-04-09, klockan 13.14
Information om hur vi hanterar provtagning av personal, smittspridning i äldreboenden och läget kring skyddsmaterial.
Vad gör kommunen för att erbjuda personal provtagning?
Norbergs kommuns ambition är att erbjuda all personal inom vård och omsorg möjlighet till provtagning av Covid-19. Den prioritering som region Västmanland har för provtagning är enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer: I första hand patienter med akuta infektionsinsjuknande med feber och/eller luftvägssymtom som läggs in på sjukhus samt personal i sjukvård och äldreomsorg. Den första gruppen är prioriterad och den kapacitet som blir över fördelas på personal. All personal inom vård och omsorg, både medarbetare i regionen och i kommunerna, ingår i samma prioriteringslista från regionen och fördelas på samma sätt till möjliga provtagningstillfällen. Det är således regionen som gör prioriteringen.
Vad gör kommunen om smitta i boenden ökar?
Prover tas på brukare med misstänkt smitta, får kommunen kännedom om flera fall än den som är konstaterad läggs information på kommunens hemsida.
Hur arbetar kommunen för att minska smittspridning inom vård och omsorg?
Följande åtgärder gäller:
Hur hanteras en eventuell ökad smittspridning?
Kommunen planerar för att säkra bemanning vid eventuell ökad sjukfrånvaro bland medarbetarna. Alla verksamheter och medarbetare får information om vikten av att följa de grundläggande hygienrutinerna.
Hur är läget med skyddsmaterial?
Det råder allmän brist i hela landet på skyddsmaterial. Norbergs kommun har beställningar hos kommunens leverantörer men tyvärr informerar de om leveransproblem då efterfrågan är mycket stor och global. Kommunen arbetar utöver det tillsammans med länets samtliga kommuner, regionen och Länsstyrelsen för att finna material på andra sätt.
Ett viktigt tillskott är alla som hör av sig med erbjudanden. Kommunen kommer att få tillgång till ett antal skyddsmask 90 som fördelas från regionen utifrån befolkningsmängd. Just nu den 9 april har vi tillgång till skyddsutrustning men en brist kommer att uppstå om inte utrustning på sikt inkommer samt smittspridning ökar. Visst material har tillverkats i egen regi och med det stöd kommunen fått. Kommunen arbetar dagligen för att säkerställ tillgång till nödvändigt material.
___________________________________________________________________________
Informationslinjen guidar dig rätt
2020-04-09, klockan 11.04
Det finns mycket information kring coronaviruset som kommer från myndigheterna, regionen och kommunen. Om du har frågor men inte vet vart du ska vända dig för svar kan du ringa informationslinjen. De som svarar kan exempelvis guida dig till rätt person inom kommunen eller till någon av våra myndigheter för att du ska hitta den information du efterfrågar.
Telefonen vänder sig till dig som vill ha information och inte hittar den på egen hand. Du som ringer ska få information om vilket stöd som finns och hur du hittar rätt och de som svarar har möjlighet att fånga upp vilket behov av stöd som efterfrågas.
Du blir uppringd om vi inte kan svara på frågan direkt. Det är främst frågor som rör kommunen men det finns även möjlighet att bli hänvisad till andra myndigheter.
Vi för statistik över antalet samtal samt vilken information som efterfrågas. Du får vara anonym.
Informationslinjen är öppen för samtal helgfria måndagar och torsdagar.
Kontaktuppgifter
Måndagar och torsdagar, klockan 13.00-15.00
Telefon: 0223-290 82
___________________________________________________________________________
Boende på äldreboendet Björkängen smittad av coronaviruset
2020-04-07, klockan 18.04
Idag den 7 april har en boende konstaterats positiv för covid-19 vid Björkängens äldreboende.
Medarbetare upptäckte symtom varvid kontakt togs med sjuksköterska som i sin tur konsulterade läkare och beslut om vidare utredning och test för covid-19 fastställdes. Testet genomfördes igår och idag kom resultatet som påvisade att den boende är positiv till covid-19. Den boende vårdas på boendet enligt de hygienrutiner som rekommenderas av Region Västmanland. De berörda anhöriga samt övriga anhöriga på Björkängen är kontaktade.
Förutom de ordinarie riktlinjerna utifrån basala hygienrutiner så använder nu medarbetarna skyddsutrustning och barriärvård enligt rutin från smittskyddsenheten. Barriärvård är ett uttryck för den vårdform där patienter som exponeras för smitta och boende med symptom skiljs från de övriga patienterna. Barriärvård avser också en form av skyddskläder eller annan skyddsyta mellan vårdpersonal och en smittad patient, i syfte att hindra virus och bakterier.
Barriärvård ska tillämpas hela dygnet tills symptomfrihet uppnås.
Baserat på hur smittspridning ser ut i andra delar av landet och världen finns risken att fler kan bli smittade. Medarbetare är uppmärksamma på symptom både hos boende och sig själva för att minimera risken för smitta.
Besöksförbud råder sedan en tid tillbaka på alla boende i Norberg.
Vid frågor kontakta socialchef Liselotte Eriksson på telefon 0223-292 22.
___________________________________________________________________________
Psykisk hälsa och covid-19
2020-04-07, klockan 13.32
Tänk på att vi ska skapa en fysisk distansering och inte en social distansering i och med Covid-19. Det är extra viktigt i tider som dessa att visa empati och känslomässig närhet.
You can find information about Covid 19 in other languages here (krisinformation.se) and here (folkhalsomyndigheten.se).
Vad kan du själv göra:
Om du känner dig mycket orolig, nedstämd, har svårt att sova eller inte kan släppa tankarna på viruset, finns det några saker du kan göra för att själv hantera din oro eller stress.
Här hittar du vanliga frågor och svar om covid-19
Tips och råd för att minska din oro vid en kris (Röda korset)
Stödlinjer via telefon, chatt och mejl (1177)
Stödlinjer för dig som är barn eller ungdom (UMO)
Centrum mot våld – Västerås stad
Om du har tankar på att du inte vill leva längre är det viktigt att du söker hjälp, gärna hos din familjeläkare. Du kan ringa till Självmordslinjen på telefonnummer 90 101 varje dag klockan 06.00-24.00. Hit går det även att ringa om du har en närstående du är orolig för. Du kan även chatta med Självmordlinjen.
Du kan även ringa Röda korsets stödtelefon om du känner dig stressad eller oroad och vill prata med någon. Stödtelefonen är öppen måndag till fredag klockan 12.00-16.00. Alla samtal är anonyma, 0771-900 800.
___________________________________________________________________________
Nya allmänna råd från Folkhälsomyndigheten
2020-04-02, klockan 09.57
Folkhälsomyndigheten publicerade nya allmänna råd den 1 april 2020 med anledning av smittspridningen av covid-19. Enligt de nya allmänna råden bör större sociala sammanhang undvikas, antalet personer i butiker begränsas och personer över 70 år bör vara särskilt försiktiga.
Dessa allmänna råd är generella rekommendationer om hur smittskyddslagen kan tillämpas, och beskriver hur man kan göra för att undvika smittspridning.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats
___________________________________________________________________________
Stödlinjetelefon för företagare
2020-03-30, klockan 11.09
Du som företagare har möjlighet att ringa kommunens stödlinjetelefon för att få hjälp med frågor kring ditt företagande. Det kan vara frågor som rör finansiellt stöd, lån, rådgivning eller hur du som företagare kan ta del av regeringens krispaket.
Norbergs kommun har samlat kompetens tillsammans med flera aktörer för att akut kunna ta emot frågor från företagare. Genom stödlinjetelefonen kan du få råd och stöd kring ditt företagande.
– En del småföretagare är också familjeföretag som i dessa tider våndas över räkningar och mat på borden. Då är det viktigt att stödja för att företagandet ska fungera så att det blir som ett emotionellt första hjälpen från någon som vet hur företagande fungerar, säger Tobias Back, förenings- och näringslivsutvecklare på Norbergs kommun.
Ring stödlinjetelefonen för mer information om hur du som företagare kan få hjälp.
Telefon: 0223-290 10
Regeringens krispaket till företagare
Regeringen har presenterat ett antal åtgärder till små och medelstora företag i Sverige. Åtgärderna gäller bland annat sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter. För att hjälpa branscher som sällanköpshandel för exempelvis kläder, leksaker och elektronik), hotell och restaurang har regeringen förslagit att påskynda omförhandling av hyror. Förslaget är att staten står för 50 procent av hyresnedsättningen och upp till 50 procent av den fasta hyran. Stödet gäller från 1 april till 30 juni 2020 och kan sökas i efterhand.
Andra åtgärder gäller exempelvis ekonomiskt stöd till dig som bedriver verksamhet inom kultur och idrott ska kunna söka stöd för bland annat. inställda evenemang.
På Verksamt.se finns samlad och uppdaterad information till dig som företagare.
Regeringens krispaket för småföretagare
___________________________________________________________________________
Stöd till barn och unga kring oro
2020-03-24, klockan 10.55
Bris är Sveriges nationella stödlinje för barn, som både till vardags och under krissituationer erbjuder professionellt stöd till barn. När kriser uppstår i samhället påverkas alla olika, och det är viktigt att barn möts av utbildad personal som kan hjälpa barn utifrån deras stödbehov. Bris ger stöd till vuxna som har frågor om ett barn för att på det sättet indirekt stötta barn, exempelvis hur vuxna kan prata med barn om Corona.
Stöd till barn och unga och tips till barn om att hantera oro
Barn kan varje dag ringa (nummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer. Bris stöd till barn och unga har öppet vardagar 9-12 samt 14-21 måndag till söndag. Här finns all info till barn och unga på Bris hemsida: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/just-nu/
Här finns tips till barn och unga hur man kan hantera oro: https://www.bris.se/for-barn-och-unga/om-corona/fragor--svar-om-corona-viruset/
Stöd till vuxna som har frågor om barn
Om man är vuxen och har frågor om ett barn kan man kontakta Bris kuratorer alla vardagar 9-12 på 0771-50 50 50. Här finns all info för vuxna om barn på Bris hemsida: https://www.bris.se/for-vuxna-om-barn/just-nu/
Bris ger direktstöd till barn via chatt, telefon och mejl.
I samarbete med krisinformation.se har Bris tagit fram en guide för hur vuxna prata med barn om Coronaviruset.
___________________________________________________________________________
Hemleverans av medicin och livsmedel till dig som tillhör en riskgrupp
2020-03-23, klockan 11.12
Om du är äldre eller tillhör en riskgrupp har du möjlighet att få medicin och livsmedel levererat hem till dörren. Svenska kyrkan och Apoteksgruppen i Norberg tar emot dina beställningar. Leverans kan ske två gånger i veckan.
Norbergs kommun kan tillsammans med Svenska kyrkan och Apoteksgruppen i Norberg erbjuda hemleverans av medicin och livsmedel till de som tillhör en riskgrupp vad gäller coronaviruset. Det gäller framförallt våra äldre och sjuka medborgare som enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer ska hålla sig hemma för att minimera risken att smittas. Leverans kan ske två gånger i veckan men kan utökas efter eventuella behov.
Beställning av mediciner
Apoteksgruppen Norberg
Telefon: 0223-201 20
Beställning av livsmedel
Svenska kyrkan
Telefon: 0223-298-12
Det finns flera olika betalningsalternativ och lösningar på legitimering.
Kontakt
Svenska kyrkan
Telefon: 0223-298 12
Apoteksgruppen Norberg
Telefon: 0223-201 20
Norbergs kommun
Telefon: 0223-290 10
___________________________________________________________________________
Information till företagare
2020-03-23, klockan 09.56
Som en följd av coronaviruset drabbas våra företagare och det lokala näringslivet i kommunen. Norbergs kommun har följt de krispaket som lagts fram genom regeringen men det är viktigt att vi alla hjälps åt för att hitta lösningar för det lokala näringslivet. Som kommun vill vi hjälpa och stötta företagare och erbjuder en del åtgärder.
Norbergs kommun erbjuder en del åtgärder och lösningar för alla företagare. Det kan exempelvis handla om:
Vi följer utvecklingen noggrant och fler åtgärder kan komma att erbjudas och politiska beslut kan hanteras skyndsamt.
En samordningsgrupp har tillsatts som ska säkerställa samhällsviktiga funktioner och samordna service från näringslivet till riskgruppen. Företag med fler anställda i olika branscher kontaktas för att kommunen ska få en bra lägesbild av hur de olika branscherna påverkas av personalsituation, orderingång och leverans. Handeln i centrum kraftsamlar för att kunna erbjuda hemleveranser.
Näringslivsenheten skickar ut nyhetsbrev till våra lokala företagare med information. Har du inte fått det kan du kontakta vår förenings- och näringslivsutvecklare.
Företagen är viktiga för oss. Tillsammans kan vi stötta och hjälpa varandra!
Verksamt.se, för dig som driver företag
Kontakt
Tobias Back
Förenings- och näringslivsutvecklare
Telefon: 0223-290 10
E-post: tobias.back@norberg.se
___________________________________________________________________________
Information på olika språk om hur du kan skydda dig själv och andra från smitta
2020-03-18, klockan 13.28
På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du hitta information på andra språk än svenska om hur du kan skydda dig själv och andra från smitta. Där finns samlad information på bland annat finska, tyska, franska, dari och tigrinja.
Information in other langugages regarding the new virus covid-19 can be found at The Public Health Agency of Swedens website. Here you can find informaton in finnish, german, french, dari and tigrinyan.
___________________________________________________________________________
Kommunens krisledning är aktiverad med anledning av coronaviruset (covid-19)
2020-03-18, klockan 11.41
Norbergs kommun aktiverade sin krisledningsgrupp den 28 februari 2020 med anledning av coronaviruset (covid-19). Krisledningen består av nyckelpersoner inom kommunen. Målet är att kommunens verksamheter ska påverkas så lite som möjligt samtidigt som vi minimerar smittspridningsrisken. Vi följer myndigheternas rekommendationer med anledning av detta.
Krisledningen har under den senaste tiden deltagit i digitala möten med länets samlade krisledning. Den samlade krisledningen i länet består av bland andra Region Västmanland, Länsstyrelsen i Västmanlands län, Polisen, Försvarsmakten, räddningstjänster, P4 Västmanland och länets alla kommuner. Vid behov är ytterligare representanter med i dessa möten.
En viktig del i arbetet för krisledningen är kunskapsinhämtning för lägesbilder och samordning. Norbergs kommun lämnar kontinuerligt lägesrapporter till Länsstyrelsen i Västmanlands län.
___________________________________________________________________________
Distansstudier för alla elever inom Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU)
2020-03-17, klockan 14.07
Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU) följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ingen undervisning kommer ske i NVU:s lokaler från och med onsdagen den 18 mars.
Detta gäller all utbildning som Norra Västmanlands Utbildningsförbund ansvarar för inom gymnasieskolan Brinellskolan med alla program och inriktningar, särskola, SFI och vuxenutbildning. Undervisningen kommer att hållas genom fjärr- eller distansundervisning. Du som elev följer ditt ordinarie schema hemifrån. Rekommendationen är att inga elever ska vistas på skolan men all frisk personal jobbar som vanligt och är tillgängliga för elever. Som gymnasieelev kan du kontakta din mentor, lärare eller rektor vid funderingar.
Du kan hitta kontaktuppgifter på NVU:s webbplats.
___________________________________________________________________________
Familjerådgivningen tar endast emot rådgivande samtal
2020-03-16, klockan 13.46
Familjerådgivningen med besöksadress i Fagersta har på grund av smittspridningen av coronaviruset endast möjlighet att tillhandahålla rådgivande samtal via telefon. Familjerådgivningen kontaktar er som har inbokade tider för gemensam planering av den fortsatta kontakten. Spara gärna dessa telefonnummer.
Helene Risberg: 0223-442 89 eller 076-723 53 84
Karina Ahl Hansen: 0223-446 07 eller 070-530 69 03
Det går bra att skicka e-post till familjeradgivningen@fagersta.se.
___________________________________________________________________________
Besöksförbud på våra äldreboenden och LSS-verksamheter
2020-03-12, klockan 10.32
Efter Region Västmanlands rekommendationer har Norbergs kommun från och med idag den 12 mars infört besöksförbud på våra äldreboenden och LSS-verksamheter. Bakgrunden till beslutet är Folkhälsomyndighetens bedömning att risken för allmän smittspridning av coronavirus (covid-19) är mycket hög i Sverige. Störst risk för att bli allvarligt sjuka löper äldre och människor med flera sjukdomar.
Besöksförbudet gäller följande boenden och verksamheter:
Besöksförbudet innebär att all planerad underhållning och verksamhet i lokal Bubblan på Björkängen är inställt.
___________________________________________________________________________
Information med anledning av coronaviruset (covid-19)
2020-03-11, klockan 17.17
Enligt riktlinjer från Folkhälsomyndigheten råder vi anhöriga att undvika onödiga besök på våra äldreboenden och LSS-verksamheter om man har symtom på infektion som feber, hosta eller luftvägssymtom.
Region Västmanland meddelar att från och med idag, 11 mars kl. 15, införs besöksförbud i hälso- och sjukvården i Västmanland på grund av coronavirus (covid-19). Det innebär att det inte är möjligt att besöka vänner eller anhöriga som är inlagda på en vårdavdelning på sjukhusen i Västerås, Köping, Sala, Fagersta eller inom psykiatrin i Västmanland. Beslutet gäller tillsvidare.
Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom på Coronaviruset, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Några allmänna råd för att minska smittspridningen är att tvätta händerna ofta, nys och hosta i armvecket, undvik att röra ögon, näsa och mun, stanna hemma när du är sjuk och att använda handsprit.
In English
General measures to prevent the spread of coronavirus disease. When coughing and sneezing, remember to cover your nose and mouth with flexed elbow. Wash your hands with soap and water.
Folkhälsomyndigheten - skydda dig och andra
___________________________________________________________________________
Coronaviruset: om att gå till jobbet, skolan med mera efter utlandsresa
2020-03-02, klockan 08.49
Om att gå till jobbet, skolan med mera efter utlandsresa med hänsyn till det utökade riskområdet för smitta av det nya coronaviruset, covid-19. Inga restriktioner gäller för arbete, skolgång eller andra aktiviteter om du är symtomfri.
Om du har symtom som feber och/eller luftvägsinfektion (hosta) men inte vistats i något av riskområdena eller varit i kontakt med någon som konstaterats vara smittad finns det inte heller några restriktioner.
När ska jag stanna hemma och kontakt vården?
Om du har symtomen (feber, hosta) och har, inom 14 dagar, varit i något av de områden som listas nedan ska man stanna hemma och ringa till 1177 för rådgivning. Detta gäller även om symtomen skulle komma efter att du redan återgått till ditt arbete, skola eller övrig aktivitet. Då är det också viktigt att ta sig hem enskilt och ta kontakt med vården via 1177 för rådgivning.
Riskområden
Om du varit i kontakt med någon som konstaterats smittad eller som bedömts (av officiell person) vara ett starkt misstänkt fall ska du stanna hemma och kontakta 1177 för rådgivning.
På folkhälsomyndighetens webbplats hittar du uppdaterad information och frågor och svar om coronaviruset och sjukdomen Covid-19. Du kan också ringa 113 13 för svar om sjukdomen.
https://folkhalsomyndigheten.se
___________________________________________________________________________
Information med anledning av nya coronaviruset
2020-02-28, klockan 09.28
Sjukdomen som sprids av det nya coronaviruset heter covid-19. Symtomen är feber och hosta och påminner om influensa. Har du inte varit på resa i ett område där personer har blivit smittade av coronaviruset de senaste 14 dagarna, men har liknande symtom? Då är det inte sannolikt att du har fått covid-19.
Stanna hemma och ring 1177 om du tror att du är drabbad
Om du tror att du kan vara smittad är det mycket viktigt att du inte åker direkt till sjukvården utan stannar hemma och ringer till 1177 vårdguiden på telefon. Om du besöker sjukvården är risken stor att du sprider smittan vidare till både hälso- och sjukvårdspersonalen och andra patienter.