Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas

Premiär för Morgonsoffan i Frida Hansdotter Arena

Semlor, pensionssparande och dyra fioler var några av de ämnen som lyftes i Morgonsoffan på torsdagsmorgonen. Ett 30-tal personer samlades över frukost för att ta del av senaste nytt inom näringslivet. För första gången var Morgonsoffan på plats i Frida Hansdotter Arena.

Månadens samarbetspartner var Länsförsäkringar som i Morgonsoffan pratade om pension och pensionssparande. Fredrik Alm från Länsförsäkringar pratade om att det är viktigt att tänka på att om man exempelvis är hemma och är föräldraledig så får man inte ut någon tjänstepension för den tiden. Hans personliga tips var att den förälder som jobbar sparar en summa pensionspengar till den förälder som är föräldraledig och under en tid tjänar mindre.

– Det är viktigt att spara till pensionen, säger Fredrik Alm från Länsförsäkringar.

Nästa på tur att ta plats i soffan var Linda Brinksäter och Peter Jonsson från Polisens kontaktcenter, PKC. Ringer du som privatperson 114 14 hamnar du kanske i Norberg och får prata med någon av de 63 anställda på Polisens kontaktcenter. 114 14 är polisens telefonnummer dit du kan ringa om alla ärenden som inte handlar om pågående eller nyligen inträffade brott och händelser. Telefonnumret är tillgängligt dygnet runt, alla dagar om året. Oftast handlar samtalen om ett brott men det kommer också in samtal som inte alls hör hemma där.

– Ungefär 20 procent av samtalen som kommer in är inte brottsrelaterade, säger Peter Jonsson.

Du som privatperson kan alltid anmäla ett brott som inte är akut via polisens hemsida.

Vidare pratade de om hur enkelt det är att idag drabbas av bedrägerier. De menar att alla kan drabbas då bedragarna är oerhört skickliga.

Martin Winqvist är kommunens nya BRÅ-samordnare (Brottsförebyggande rådet). Han ska under året jobba för att hitta strukturer för samverkan mellan exempelvis polisen och kommunen med syfte att jobba brottsförebyggande. Det är viktigt att kommun, polis och civilsamhället samverkar. Fler vuxna ute på stan kan göra att människor känner sig tryggare på kvällen. Martin vill gärna komma i kontakt med det lokala föreningslivet för att undersöka möjligheterna till att få ut fler vuxna när det blir mörkt. Enkla lösningar kan skapa en ökad trygghet.

– Det kan vara så att en belysning behövs för att människor ska känna sig tryggare, säger Martin Winqvist, BRÅ-samordnare.

Sedan var det dags för ett litet uppdrag: baka semlor!

Vad är hemligheten med grädden?
– Jag brukar ha i lite florsocker, säger Tobias Back, t.f näringslivs- och fritidschef.

Semlorna lottades ut till tre lyckliga vinnare.

Sist ut i Morgonsoffan var Peter Westerlund, fiolbyggare från Norberg. Han berättade att fiolbyggandet började som en hobby. Han är egentligen utbildad lärare i matematik och kemi och har jobbat på skolan i Norberg på 80-talet. Peter berättar att en handbyggd fiol kostar 190 000 kronor och en cello nästan det dubbla, 350 000 kronor. Han tillverkar mellan 12 och 15 instrument per år och den första fiolen han byggde har han kvar ännu.

Minns du hur den första fiolen blev?
– Ja, den har jag kvar hemma, säger Peter.

Peter Westerlunds fioler är inte bara dyra utan slog även Stradivarius fioler i ett test. Stradivarius var en italiensk fiolmakare som föddes på 1600-talet vars fioler idag är värda flera miljoner. Men, Peter Westerlunds fioler vann över dessa dyra fioler i ett blindtest för ett par år sedan. Blindtestet arrangerades av Sveriges violin- och stråkmakares förbund, Svenska stråklärarförbundet, violinisterna Bernt Lysell och Per Sandklef i Södra Latin och 55 stråkmusiker och stråklärare deltog som lyssnarpanel.

Vill du veta mer om Peter Westerlund och hans fiolmakeri kan du ta dig till teaterbiografen söndagen den 17 mars då hans dokumentärfilm "Violin no 380" har premiär.

Nästa tillfälle för Morgonsoffan i Norberg är den 2 maj.

Välkomna då!