Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas

Källskolan klass 1A i topp i nationell mattetävling

Årskurs 1 på Källskolan deltar i Mattematchen 2019 och ligger just nu topp 5 i Sverige. Mattematchen är en nationell mattetävling för årskurs 1-4 som ska ge eleverna möjlighet att träna på olika matteuppgifter. Samtidigt samlar de poäng till sin klass.

Digitala läromedel

När eleverna börjar i årskurs 1 får de en egen surfplatta som de använder som läromedel. Digitaliseringen syns även i skolan och surfplattorna fungerar som ett komplement till övriga läromedel. Många som börjar i årskurs 1 har sedan tidigare använt surfplattor hemma exempelvis och har på så sätt förståelse för hur de fungerar.

– Alla förstår att surfplattorna är ett läromedel och ingen leksak, säger Christina Fagerman, klasslärare 1A.

Ligger i topp i Mattematchen 2019

Mattematchen är en nationell mattetävling för årskurs 1-4. Klasserna tävlar antingen i kategorin Småapor, årskurs 1-2, eller Juniorapor, årskurs 3-4. Klasserna samlar poäng genom att genomföra olika matematikuppgifter. Olika uppgifter ger olika antal poäng.

– Jag startade med mattetävlingen för att det är ett komplement till matteboken. Ju mer de jobbar desto mer befästs färdigheterna inom matematik, säger Christina.

Eleverna blir motiverade av att klara av de olika uppgifterna och samla ihop poäng. Klass 1A på Källskolan ligger topp 5 i tävlingen med endast en vecka kvar att tävla. Det är inte att vinna som är det viktigaste utan att eleverna har fått jobba med olika matematikuppgifter och som på så sätt stärker deras motiviation för ämnet matematik.

– Det gäller som lärare att variera sin undervisning. Oavsett vad man gör så vill man stötta eleverna att klara målen, säger Christina.

Talrader, lära sig klockan, geometri, symmetri, taluppfattning och problemlösning är bara några exempel på uppgifter som årskurs 1 jobbar med idag.

Tävlingen avslutas fredagen den 12 april.

Läs mer om Mattematchen 2019länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster