Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas

Framtidens företagare ger ungdomar chansen att driva företag

Under sommarlovet får ungdomar mellan 14 och 17 år prova på att driva företag tillsammans med Framtidens företagare. Det är ett projekt som erbjuder ungdomar en grundkurs i eget företagande. Projektet avslutas varje sommar i augusti med en prisutdelning.

Ska inspirera ungdomar

Framtidens företagare är ett projekt som ägs av Köpings kommun och finansieras av bland annat Norbergs kommun. Det är ett projekt där ungdomar mellan 14 och 17 år får testa att starta och driva företag under sommarlovet.

– I den här åldern är de ganska modiga och vågar, och har de en gång lyckats är chansen stor att de kommer göra det igen, säger Emma Emet, projektledare Framtidens företagare.

Det är ett stort intresse att driva företag i sommar. Ungefär 10 stycken kommer att bli utvalda att få delta och får chansen driva sin egna företagsidé.

– De söker och får pitcha sin idé för att komma med till sommaren, säger Emma.

Just nu är Framtidens företagare ute på skolturné och kommer besöka alla skolor runt om i Västmanlands län, förutom Västerås. De vill inspirera och locka ungdomar som har idéer kring vad de skulle vilja driva företag kring. Ibland räcker det med en idé och det finns inga krav på att idén ska vara färdigutvecklad när man ansöker om att få vara med.

– Ofta kommer de med ofärdiga idéer och då hjälper vi ungdomarna med att ta fram en färdig idé, säger Emma.

Framtidens företagare erbjuder en grundkurs för ungdomarna där de får lära sig hur det går till att driva eget företag. Efter det är det upp till varje ungdom att bestämma sig för om man vill satsa vidare och ansöka om att få vara med under sommarlovet.

Många olika idéer kring företagande

Idéerna är många bland ungdomarna. Sälja bullar, sälja toapapper, anordna ridskola, erbjuda alltjänst, städning, barnvaktstjänst eller danskurser är bara några exempel på företagsidéer som ungdomarna drivit genom Framtidens företagare.

– Vi vill att projektet ska vara genomförbart på 6 veckor. Sen kan de fortsätta efter sommaren om de vill, säger Emma.

Projektet avslutas med en Kick-out i augusti där priser delas ut till deltagarna i olika kategorier.

Sedan februari i år har även Framtidens företagare kontor i Frida Hansdotter Arena.

Läs mer och anmäl dig till Framtidens företagarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster