Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas
Exempelbild

Välbesökta besöksmål i sommar

En solig förmiddag blev det en tur till Polhemshjulet i Kärrgruvan för att kontrollera hur skyltningen vid besökmålet såg ut. Uppenbart så var den ok, då där fanns picknickätande gäster och turister som hade besökt Polhemshjulet samt andra delar av Norberg under stor förtjusning. Gunilla och Kim Kimreus från Huddinge samt Lennart och Marie Karlsson från Tullinge tvekade inte på att stanna till för ett litet samtal.

Hur kommer det sig att ni är här i Norberg?

- Vi tycker det är kul att göra sådana här utflykter i Sverige och framför allt att titta på gamla saker och resa förbi de stora vägarna, säger Lennart.

Hur upptäckte ni Norberg? Har ni sökt via nätet eller har någon rekommenderat det här för er?

- Vi reste från Stockholm igår och på vägen upp till Falun där vi sovit i natt så skulle vi trassla oss ner igen via Fagersta och Ängelsbergs bruk, så fick vi se de här skyltarna och då stannade vi, förklarar Gunilla.
- Ja, vi såg skylten "Polhemshjulet" och då tvärstannade vi och svängde snabbt in, flikar Kim in.
- Sedan står det ju i kartböckerna hos Motormännen också att denna bruksmiljö finns här, säger Gunilla.

Då vet ni också att detta är en del i ett stort sammanhang gällande Kärrgruvan och gruvmiljön här med bland annat Gruvmuseumet, Svinryggen och så vidare?

- Ja, oh ja, och det är jättespännande att se detta, hur allt hänger ihop och hur välbevarat allting är. Det är riktigt kul att få ta del av, säger Lennart nöjt.
- Vi har sett något liknande i Pershyttan utanför Nora där man kör dessa stora hjul så det är häftigt, säger Kim.

Har ni några andra utflyktsmål för dagen som ni tänker besöka?

- Ja, vi ska ju ner till Fagersta och Ängelsbergs bruk är tanken, säger Marie
- Vi får se om vi hittar något mer efter vägen helt enkelt, säger Lennart och kollar på Marie som nickar instämmande.

Turisterna får ett litet tips på vägen och det är Nya Lapphyttan där man ju kan få se en hel del.

- Vad roligt, det ska vi ta till oss, säger Gunilla och får nickande medhåll från alla.

- Har du något bra tips på fik här i Norberg? frågar Marie.

Här fylls en glädje över att få rekommendera och tipsa om besöksmål som kan komplettera deras vistelse i Norberg. Turisterna får information om att Elsa Andersons konditori finns här och att det även finns andra trevliga fik runt omkring.

- Jaha, finns det kvar? utbrister Marie, jag trodde att det brann ner, säger hon förundrat.

Efter en kort historielektion över Västmanlands alla bränder och dess återbyggnad så finner vi det fina i att kunna se något nytt växa fram ur tragedier som både kan vara vackert, gott och sevärt. Vi pratar länge och väl om nya växter och djur som återvänder till brandområdet och hur Elsas återigen står upp och lockar turister.

- Då blir det en tur både till Elsas och Hälleskogsbrännan, säger Kim.

Trevligt att få prata med er och nu har ni en heldag i Norberg och trakterna runt omkring. Vill ni se allt kommunen har att erbjuda så kan vi också rekommendera bra övernattningsställen här.

Alla brister ut i skratt och vi tackar för oss och en trevlig pratstund samt önskar alla en fortsatt trevlig vistelse i Norberg.

Artikeln skriven av:
Tobias Back, näringslivs- och fritidschef