Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas
Exempelbild

Viktiga sommarvikarier under semesterperioden

Just nu är vi inne i mitten av sommarens semesterperiod. En del verksamheter går på lite sparlåga medan andra inte går att dra ner. Vi har träffat två sommarvikarier, Hanna och Thomas, som jobbar för fullt och ger sin syn på att jobba under sommaren.

Thomas Johansson jobbar på LSS-serviceboendet Cornetten i sommar. Han har provat på lite olika saker inom området och trivs otroligt bra. För två år sedan flyttade han till Norberg och har fram till i år pendlat till Hedemora. Nu var det dags att göra något på hemmaplan.

Varför valde Thomas att söka som sommarvikarie i Norbergs kommun?

- Jag kände att jag var trött på att pendla. Dessutom tycker det funkar väldigt bra inom LSS-verksamheten här och trivs bra med mina kollegor och brukare. Jag har tidigare jobbat med människor inom olika serviceyrken så det här känns bra att få hjälpa till, säger Thomas.

Thomas är en av ått medarbetare på Cornetten och som sommarvikarie kan man få en bild över att dessa är unga människor som precis påbörjat sin yrkeskarriär.

- Nej, alltså jag är över 40 år fyllda och jag är yngst här. Vi har även personer som har gått i pension men återkommer som vikarier så det är väldigt blandat. Vi trivs väldigt bra ihop och jag hoppas att semestervikariatet blir förlängt, säger Thomas.

Vad innebär det då att vara semestervikarie i Norbergs kommun? För Thomas del så är det att stötta brukarna socialt och lyssna på dem. Thomas berättar att det blir en del aktiviteter som genomförs.

- Det är viktigt att alla får känna sig meningsfulla här. Vi är med som stöd och som idag exempelvis ska vi iväg och handla och då kan det vara bra att vi finns till hands och hjälper till, avslutar Thomas.

Hanna Eriksson är 18 år och är sommarvikarie på äldreboendet Björkängen, avdelning Boberg. Detta är hennes första jobb då hon ska gå in på sitt tredje år på naturvetenskapsprogrammet i Avesta till hösten. Hur är känslan att vara på sitt första jobb?

- Det är svårare än vad man tror. Det är inte alls som i skolan och det är ett stort ansvar som man får och förväntningar att man ska greja saker själv, säger Hanna.

Hur tycker Hanna att det är att jobba inom vården?

- Jag skulle absolut rekommendera detta! Man lär sig något nytt varje dag och jag trivs otroligt bra med alla kollegor och chefer. Här får man göra allt möjligt som städ, tvätt, prata med brukare, förklarar Hanna.

Men hur var det här nu? Hanna passar in i bilden av den typiska sommarvikarien som ung och första jobbet någonsin.

- Jag blev förvånad själv över att det var så blandade åldrar när jag var på introduktionskursen, säger Hanna överraskat. Jag var självklart yngst men jag kände inte igen någon annan eller så, säger Hanna.

Det viktiga arbete som utförs i kommunen tar aldrig semester - det pågår ständigt. Både Thomas och Hanna bekräftar att man känner sig viktig på jobbet och det man gör är meningsfullt.

- Jag kan absolut tänka mig jobba här även nästa år om förutsättningarna finns, säger Hanna.

Vi går upp mot ett boende och Hanna tar genast tag i den tvätt som ligger i maskinen. Vi passar på att knäppa några kort och vi skiljs strax därefter. Tankarna banar iväg samtidigt som trappen längst bort i korridoren närmar sig. En stor portion tacksamhet fylls efter dessa två berättelser då medvetenheten gör sig påmind om att detta är två berättelser av många som just nu jobbar som semestervikarier. Till er vill vi förmedla stort tack för det goda arbete ni gör runt om i verksamheterna och till er som gått på ledighet önskar vi en fortsatt skön semester!

Artikeln skriven av:
Tobias Back, näringslivs- och fritidschef