Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas

Norberg kommuns betydelse och roll är just nu kanske den viktigaste någonsin

Gemensam hälsning från kommunstyrelsens ordförande Johanna Odö (S) och kommunchef Hannu Högberg.

Vår föreställning om hur våren 2020 skulle bli har på ett dramatiskt sätt ändrats och så även på ett påtagligt sätt för medarbetare i företag och kommunala verksamheter. För några är situationen mera dramatiskt än för andra. Företag har det tufft, medarbetare permitteras eller varslas, vissa rörelser kanske inte klarar sig när kunder uteblir. Nyanlända personer i Norberg som kommit från krig och elände har kanske varit med om något liknande men för de flesta av oss upplever vi en situation som vi aldrig tidigare varit med om.

Vi som har ledningsuppdrag bär ett ansvar för att hantera oväntade lägen samt kriser. Norbergs kommuns krisledningsgrupp är igång sedan flera veckor och verkar i en miljö och i ett sammanhang där situationen hela tiden förändras. Gruppen och samtliga medarbetare arbetar för att upprätthålla det kommunala uppdraget med all den bredd som denna innebär samtidigt som vi har med ett virus att göra.

Krisledningen i kommunen fångar in fakta och råd genom spaning och dialog med kollegor i andra kommuner, Region Västmanland och Länsstyrelse samt nationella myndigheter. Den främsta utmaningen är att den kommunala organisationen i grunden inte är rustad för att bedriva vård av mycket sjuka personer men vi ser att alla medarbetare gör sitt yttersta för att hantera omständigheterna.

Den kommunala organisationen prövas just nu på många sätt men alla är påverkade; invånare, handel, företag, föreningar samt civila samhället. Ideella krafter som stödjer behövs, det kan vara att hjälpa grannen med att handla, ringa ett extra samtal för att bryta social isolering, återuppta kontakten med vänner och anhöriga som du kanske inte pratat med på ett tag, stödja genom att handla lokalt. Vi tänker på alla er som byggt upp fina företag men som plötsligt drabbats mycket hårt eller leverantörer som har svårt på grund av begränsningar i transportkedjor och tillverkningskapacitet.

Det vi tar sikte på är den solidaritet som vi upplever mellan invånare i Norberg. Även om vi ska hålla tryggt avstånd med syfte att minska smittspridning finns det också något gott, vi ser att krisen för oss närmare varandra. Vi är mycket stolta över alla välfärdsmedarbetare som varje dag gör sitt yttersta och som ansvarar för att livsviktiga delar av samhället fungerar och som möter svåra lägen varje dag på arbetet. Vi tackar för alla ideella insatser och er som bidrar till att göra vardagen blir lite enklare för en medmänniska. Givetvis också ett tack till alla er som hör av sig till kommunen med erbjudanden om materiel och andra former av stöd. Kommunen har ett stort ansvar för hantering av Corona/Covid-19 men det är tillsammans som vi tar oss igenom prövningen.

Slutligen, påskhelgen blir på många sätt annorlunda, vi känner alla både frustration och sorg av att inte kunna träffa nära och kära fysiskt då det är viktigt att vi följer de råd och anvisningar som ges. Följ Folkhälsomyndighetens råd om hur du skyddar dig själv och andra.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi önskar er en fin påsk!

Johanna Odö (S)
Kommunalråd

Hannu Högberg
Kommunchef