Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas
Exempelbild

Digital guidning av Kärrgruvan

Nu finns det möjlighet att ta del av Kärrgruvans gruvmiljöer och historia digitalt. Det är en fortsatt satsning på besöksnäringen och Visit Norberg.

Förra året lanserades såväl en ny hemsida som en egen app med Visit Norberg. Genom den kan man bland annat höra Frida Hansdotter berätta om sin resa från Klackberg till OS via en QR-kod på torget. Från och med nu så finns alltså fler berättelser att ta del av. Vid gruvmuseumet finns det 4 st platser att "Skanna av" där historieberättelsen börjar och guidningen fortsätter sedan via Svinryggen och Kärrgruvans tågstation för att sedan knyta ihop säcken vid Polhemshjulet. Totalt 7 st platser att besöka och ta del av var för sig eller som en helthet i en historisk guidning över gruvnäringen, från medeltid till idag.

Bakom guidningen och berättandet står Niklas Ulfvebrand som är en tidigare medarbetare i Norbergs kommun och är historiker och bergslagskännare. Niklas har mångårig erfarenhet vad gäller historisk gruvdrift och jobbat senast vid Sala silvergruva.

- Det är hedersamt att få göra detta då Norberg är hjärtat i Bergslagen, säger Niklas under den invigning som skedde i tisdags vid gruvmuseumet. Utöver huvudpersonen i den digitala guidningen så fanns Elizabeth Pettersson, ordförande i utskottet för demokrati- och samhällsutveckling, med och klippte band samt förklarade den nya guidningen för invigt.

Förhoppningsvis så är detta startskottet för flera digitala guidningar på andra områden runt om i Norberg.