Huvudmeny

Norberg - låt dig överraskas

Värmebölja

Exempel

SMHI definierar värmebölja som en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur överstiger 25 grader minst fem dagar i sträck.

Höga temperaturer är påfrestande för kroppen, särskilt om du tillhör en riskgrupp. Drick mycket, men tänk också på saltbalansen.

Det är när temperaturen kryper över 27 grader flera dagar i följd och inte ens natten ger någon svalka som det blir påfrestande för kroppen att hantera värmen.

Vi nordbor är inte heller fysiologiskt anpassade för att klara särskilt höga temperaturer. Konkret handlar det om att kroppens saltbalans ska återställas. Nordbor svettas nämligen ut mer salt än vad människor födda i tropiskt klimat gör.

Var vaksam på reaktioner som ökad trötthet, irritation, huvudvärk eller yrsel, särskilt om du tillhör någon av riskgrupperna eller har anhöriga som gör det.

Till riskgruppen hör

  • gamla människor som ofta dricker för lite även i vanliga fall
  • Personer som lider av hjärt-, kärl- och lungsjukdomar som kol, astma eller andra kroniska lungproblem är fysiologiskt särskilt känsliga för höga temperaturer.
  • Nyfödda är en annan riskgrupp som är känslig för värme.

dinsäkerhet.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information och tips om hur du kan hantera en värmebölja

Allmänna råd vid värmeböljalänk till annan webbplats från Region Västmanland