Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Dagens Norberg är i stor utsträckning påverkat av en nästan tusenårig gruvdrift. Detta avspeglar sig i bebyggelse och kulturmiljöer, men det har även i hög grad påverkat dagens miljö. Länsstyrelsen har genomfört en undersökning av Bålsjöverkets Silvergruva och Norbergs kommun tog emot undersökningen den 5 mars. Från och med den 5 mars tar Norbergs kommun över huvudmannaskapet för denna fråga.
Nedan har vi i samverkan med Länsstyrelsen Västmanland listat frågor och svar om markföroreningar när det gäller arsenik, koppar och bly i mark.
Hela huvudstudien går att begära ut via EBH-stödet som Länsstyrelsen hanterar genom att skicka ett mail till vastmanland@lansstyrelsen.se
Ja det stämmer, huvudstudien visar på att det finns höga halter av arsenik, bly och koppar i ytvatten, grundvatten, ytjord och sediment.
För se om din bostad ligger i det aktuella utbredningsområdet för silvergruvan vänligen läs huvudstudien som går att begära ut genom att skicka ett mail till vastmanland@lansstyrelsen.se
Nedan ser du en översiktlig karta över området.
Hittills utförda provtagningar har inte omfattat hur växtlighet tar upp föroreningar. Rekommendationen är dock att inte plocka bär och svamp i området tills ytterligare undersökningar visar hur växtligheten påverkas.
Hittills vet vi inte om det är farligt. Hittills utförda provtagningar har inte omfattat hur växtlighet tar upp föroreningar. Kommande provtagningar kommer att undersöka biotillgängligheten men tillsvidare rekommenderar vi att man inte äter bär och svamp som vuxit i området.
Hittills utförda provtagningar har inte omfattat hur växtlighet tar upp föroreningar. För att undvika oro för upptag av föroreningar vid odling på sin tomt så rekommenderas att man exempelvis lägger en markduk i botten och tillför ny jord i pallkragar alternativt fyller på med så mycket jord att grönsakers rötter håller sig inom den tillförda odlingsjorden.
Det som är farligt med bly att det kan ge farliga hälsoeffekter både hos vuxna och barn. T.ex. för vuxna kan högt blodtryck och kronisk njursjukdom vara några exempel på effekter av långvarig blyexponering. För mera information vänligen läs vidare här
Det som är farligt med arsenik är att det är cancerframkallande och kan efter kronisk exponering ge tumörer i hud, lunga, urinblåsa och även troligen njurar och prostata. En långvarig exponering av arsenik kan även ge effekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada och kronisk hosta. För mera information läs vidare här
Det som är farligt med koppar är att det vid höga halter kan vara farligt och kan på sikt skada lever, njurar och immunförsvar. Ett högt intag kan även leda till mag- och tarmproblem som kan leda till kräkningar och diarréer. För mera information läs vidare här
Undvik att vistas inom silvergruvområdet. Ät inte bär, svamp och grönsaker som vuxit i området. Kommande provtagningar kommer att undersöka biotillgängligheten.
Det finns en risk för exponering av föroreningar för barn som vistas inom silvergruvområdet. Om barnen är i jorden direkt med fingrarna kan det betyda en risk för exponering. Den faktiska faran för exponering är inte helt fastslagen än då biotillgängligheten är beräknad på ett troligt fall och ett värsta fall. Generellt när det gäller dessa typer av föroreningar behöver man ofta exponeras under lång tid och för stora mängder för att det ska bli farligt. Vår rekommendation är att inte vistas i området.
Kommunen har inga planer att ta prover i området. Åtgärdsförberedelsen kommer att visa om det behöver tas mer prover samt var dessa prover ska tas.
Arbetet med det förorenade området har skett under lång tid, det har gjorts inventeringar, utredningar och undersökningar genom åren men det har inte förrän nu blivit känt hur förorenat området är och vilka föroreningar som finns i området.
Under många år har berörda myndigheter arbetat med området genom inventeringar, utredningar och undersökningar och man har misstänkt att det har funnits föroreningar vid gruvområden men det var inte förrän på 00-talet som arbetet inleddes.
Under 2023 när resultaten påvisade höga föroreningshalter sattes varningsskyltar upp i området för att informera besökare.
Kommunen har precis övertagit utredningsarbetet från Länsstyrelsen som utfört första delen av huvudstudien. Kommunen inleder nu arbetet med den andra delen och det innebär att börja arbetet med en åtgärdsutredning – som ska ge förslag till vilka åtgärdsmetoder som är lämpliga.
När lämpliga åtgärdsförslag är framtagna ska förslagen värderas. Sedan ska den metod som lämpar sig bäst för att minimera risker för människor och miljön väljas. Miljömässiga, ekonomiska och andra intressen kommer även att vägas in för att finna bästa möjliga lösning för det förorenade området.
Teknisk strateg
Kristiina Pousar
Telefon: 0223-291 68
E-post:
kristiina.pousar@norberg.se