Google Translate
Använd Google translate till att översätta webbplatsen. Norberg tar inget ansvar för översättningen.
Talande Webb
Här hittar du information om hur kommunen jobbar med kris- och säkerhetsarbete och vad du kan göra för att öka din egen krisberedskapsförmåga.
Planläggning inom beredskapsområdet behandlar bland annat upprättandet av krisledningsplaner och risk- och sårbarhetsanalyser. Samordnarens roll är att ha en övergripande funktion och kontakt med externa aktörer i frågor som rör krisberedskap och Norbergs kommun.
I kommuner och regioner ska det finnas en nämnd för att fullgöra uppgifter under extraordinära händelser, en krisledningsnämnd. Närmare bestämmelser om krisledningsnämnden finns i lagen om kommuners och regioners åtgärder inför och under extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap (2006:544).
Krisledningsnämnden består av kommunstyrelsens arbetsutskott och krisledningsgruppen av utvalda verksamhetschefer och tjänstemän.
En extraordinär händelse är en händelse som avviker från det normala, innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i samhällsviktiga funktioner och som kräver insatser av en kommun eller en region.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram en broschyr "Om krisen eller kriget kommer" som innehåller viktig information om din krisberedskap. Den finns att läsa på flera språk på deras webbplats.
Risk- och sårbarhetsanalyser är en viktig del i underlaget för att bedöma samhällets krisberedskap. De utgör ett viktigt underlag för beslut, identifierande av behov av åtgärder och en grund till planeringen för kommunens hantering av extraordinära händelser. Delar av risk- och sårbarhetsanalysen är hemligstämplade för att skydda information som pekar ut sårbarheter i beredkapen. Den öppna delen av RSAn finns att läsa genom länken nedan.
Risk- och sårbarhetsanalys för mandatperioden 2023-2026 Pdf, 4 MB.
I händelse av kris fungerar biblioteket som en informationsplats dit människor kan vända sig för att få information. Biblioteket ligger på Järnvägsgatan 53 i Norberg.
Förutom att vi alla har ett gemensamt ansvar för krisberedskapen, har vi också ett eget personligt ansvar för vår egen och våra näras säkerhet. Det innebär till exempel att vi bör vara medvetna om att det ibland inträffar oväntade händelser. Det är dessutom en insikt som minskar risken för att vi drabbas av panik när någonting oväntat händer. Är vi starka och friska bör vi räkna med att samhällets resurser till en början framför allt kommer att användas för att hjälp svaga och utsatta människor, till exempel äldre, sjuka och barn.
Regeringen rekommenderar var och en att ha en personlig krisberedskap, en hemberedskap, för minst en vecka. Du kan läsa mer om hemberedskap här.